niedziela, 20 października 2013

Syta zupa z mięsem warzywami i kluskami

Zupa dobra na jesień i zimę rozgrzewa , powoduje ,że czujemy się wspaniale :)

 Syta zupa z mięsem warzywami i kluskami

składniki
 2 szt pierś z kurczaka
    30 dag schab bez kości
    2 szt cebula biała
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    majeranek
    papryka ostra
    1 kartonik Pomidory krojone z puszki
    2 szklanki włoszczyzny mrożonej
    korniszony
    pieprz czarny mielony
    4 łyżki mąka pszenna
    1 szt jajko
    sól morska
    1  papryka czerwona
    15 dag pieczarek
    4  ziemniaki
    papryczka chilli
Cebulę siekamy , czosnek wyciskamy i podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli bez pestek . Dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kosteczkę paprykę czerwoną. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojone w kosteczkę mięso. Doprawiamy papryką słodka ostra i solą do smaku. Do podsmażonego mięsa dodajemy włoszczyzna z mrożonki.Podsmażamy. W dużym garnku łączymy zawartość dwóch patelni. Wlewamy Przecier pomidorowy z kartonu i wszystko razem dusimy. Dodajemy 2 - 3 szklanki wody . Doprawiamy do smaku solą , majerankiem , pieprzem i paprykami. Dodajemy obrane pokrojone w duże kawałki ziemniaki i gotujemy. Robimy z masła i maki zasmażkę dodajemy do zupy. Z mąki jajka wody i odrobimy soli robimy ciasto na kluski lane. Robimy w zupie kluseczki. Zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym korniszonem.


1 komentarz: