niedziela, 13 października 2013

Ziemniaczane kulki z kiszoną kapustą

Takie danie pasuje na jesienny obiadek. Coś innego prostego i smacznego.

Ziemniaczana kulki z kiszoną kapustą


składniki
 1 kg kapusta kiszona
    2 szt cebula
    1 łyżka smalcu
    1 marchewka
    30 dag pieczarek
    Sól morska
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona
    5 ziemniaków
    1 kostka ser biały
    mąka
    koperek
    1 szt jajko

Kapustę kiszona płuczemy i obgotowujemy. Następnie podsmażamy ją na smalcu. Cebule, starta marchewkę  i pieczarki kroimy i smażymy je na masełku . Doprawiamy sola i pieprzem , dodajemy do kapusty. Kapustę mieszamy doprawiamy sola i pieprzem oraz papryką słodką. Smażymy wszystko razem ok 30 min. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przepuszczamy przez praskę dodaje,y pokruszony twaróg , jajko i mąkę kilka łyżek. Ciasto solimy do smaku. Formujemy kulki i wrzucamy je na wrzątek osolony do smaku. Kulki wykładamy na kapustę i podajemy na ciepło ozdobione posiekanym koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz