niedziela, 13 października 2013

Zupa z brukselki i pieczarek

Nie raz nie mamy pomysłu na zupę ...  warto iść na zielony rynek i poszukać inspiracji :)

Zupa z brukselki i pieczarek

składniki
 10 szt brukselek
    2 marchewki
    20 dag pieczarek
    1 szklanka makaron świderki
    Sól morska
    koperek świeży
    pieprz biały
    1 łyżka masła
     uniwersalna przyprawa
    1/2 szklanki śmietana 30 %

Na patelni rozpuszczamy masło. Na maśle podsmażamy pokrojona marchewkę, pieczarki i brukselkę. Chwilę smażymy- solimy do smaku. Zalewamy woda ok 1.5 litra. Przelewamy do większego garnka. Zagotowujemy. Doprawiamy solą morską ,pieprzem i odrobina przyprawy uniwersalnej. Gotujemy jeszcze z 10 min i dodajemy makaron. Gotujemy ok 5 min. Dolewamy śmietanę i dodajemy posiekany koperek. Nakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy. Makaron napęcznieje i zupka będzie gotowa.


1 komentarz: