poniedziałek, 4 listopada 2013

Czekoladowe Semifreddo z malinowym sorbetem .

 Kolejny test nowej śmietanki czekoladlowej Gostynia :)

 

 

Czekoladowe Semifreddo z malinowym sorbetem .


składniki
  • 2 białka
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 450 ml śmietanki 30%
  • 2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • migdały
  •  2 szklanki malin
Maliny miksujemy z cukrem. Przecieramy przez sitko dodajemy szklankę wody - jeszcze raz miksujemy. Sorbet przelewamy do formy silikonowej i wstawiamy do zamrażarki . Po ok 1 godzinie mieszamy i jeszcze wstawiamy do zamrażarki. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier trzcinowy i zaczynamy ubijanie na parze. Kiedy białko lśni dodajemy po jednym żółtku , ubijamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy ją do wystygnięcia. W drugiej misce ubijamy zimną czekoladową śmietankę. Łączymy dwie masy. Miskę wykładamy folią spożywczą na dno wkładamy gotowy sorbet i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do zamrażarki. Po ok   5 godzinach deser jest gotowy . Wyciągamy go z miski i posypujemy migdałami.





3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń