sobota, 30 listopada 2013

Drobiowa gulaszowa na winie

Smaczna zupka polecam na zimowe obiady , kolację . Lekka aromatyczna  warta wypróbowania.

Drobiowa gulaszowa na winie

składniki
    1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
    1  cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szt papryka czerwona
    1 szt papryka żółta
    2 łyżki masła
    papryka słodka mielona
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    pieprz czarny mielony
    curry Prymat
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    3 szklanki bulion
    2  piersi z kurczaka



Na patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekany czosnek i cebule . Mięso z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy papryką słodka , curry , solą i pieprzem - odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie mięso dodajemy na patelnię z cebulkę i czosnkiem , podsmażamy. dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki - wszystko razem smażymy. Podlewamy białym winem- wino redukujemy na dużym ogniu. Następnie dolewamy ok 3 szklanki bulionu. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką i ostrą do smaku. Na koniec dolewamy śmietanę 30 procent i gotuję jeszcze kilka minut.




2 komentarze:

  1. Anonimowy12/02/2013

    jesteś moją kulinarną inspiracją, jutro na obiad serwuje Twoją zupę :)

    OdpowiedzUsuń