niedziela, 24 listopada 2013

Kapusta pekińska zasmażana z śmietaną

Teraz wiem ,że nie tylko białą kapustkę głowiastą można podać w postaci zasmażąnej , pekińska tez wspaniale się do tego nadaje.  Super jako dodatek do obiadu .

Zasmażana pekinka w śmietanie


składniki
    1 szt kapusta pekińska
    1 cebula
    uniwersalna przyprawa
    1 łyżka masło
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    pieprz biały
    Sól morska

Kapustę pekińską kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z odrobina soli i po zagotowaniu wrzucamy do niego pokrojona kapustę. Gotujemy ok 10 min. Następnie cedzimy ją na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną cebulę na nie podgotowaną kapustę i podsmażamy. Mieszamy od czasu do czasu. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do smaku. Następnie dodajemy odrobinę pieprzu. Kiedy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej śmietanę najlepiej 30 procent i chwilę gotujemy aż śmietana zredukuje się .




1 komentarz:

  1. ciekawy pomysł:) pekińskiej tak nie zasmażałam:)

    OdpowiedzUsuń