środa, 25 grudnia 2013

Bigosik z rodzynkami , jałowcem ....

Święta więc gotuję bigos , postoi troszkę zawsze jest co zjeść  jest ok.  Dziś z dodatkiem jałowca, rodzynek , wędzonego boczku i kiełbasy .

Bigos z kiełbasą i rodzynkami

składniki

    1 kg kapusty kiszonej
    5 łyżek rodzynek
    4 kulki jałowca
    4 szt pieprz kulki
    2 szt liść laurowy
    2  cebule
    30 dag boczek wędzony
    1 kg kiełbasy wędzonej
    olej
    2 ząbki czosnku
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    Sól morska
    sos sojowy
    papryka słodka mielona

Kapustę kiszona gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i jałowca ok 30 min.  Boczek kroimy w paseczki , cebulę siekamy. Na patelni na łyżkę oleju dajemy boczek i pokrojoną cebule , podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę . Smażymy. Doprawiamy papryką słodką do smaku. Ugotowaną kapustę łączymy z zawartością patelni. Mieszamy dodajemy przecier pomidorowy i rodzynki. Solimy do smaku. Wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i odstawiamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz