środa, 4 grudnia 2013

Marchewka na soku pomarańczowym w śmietanie

Pyszna delikatna przystawka do obiadku. Marchewka na krótko na masełku podlana sokiem pomarańczowym i wykończona śmietaną 30 procent .


Marchewka na soku pomarańczowym

składniki


    4  marchewki
    1  pomarańcza
    1 łyżka masło
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    pieprz czarny świeżo mielony
     uniwersalna przyprawa

Marchewkę obieramy i kroimy w dość równą kosteczkę. Pomarańcza przekrawamy na pół i za pomocą wyciskarki do cytrusów wyciskamy z niej sok. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy marchewkę i podsmażamy. Następnie zalewamy sokiem pomarańczowym i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku. Dusimy do miękkości , jeżeli sok nam odparuje a marchewka będzie jeszcze twarda podlewamy odrobina wody lub bulionu warzywnego. Na koniec zalewamy marchewkę śmietaną i chwilę gotujemy.



2 komentarze:

  1. Marchewkę do obiadu ubóstwiam, ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam :) jestem bardzo ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń