niedziela, 8 grudnia 2013

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

Ciasteczka swoim wyglądem przypominające to co mamy za oknem czyli zimę śnieg ......ale słodkie i zdrowe ponieważ zrobione z marchewki .

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką


składniki

składniki
    350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru kryształu
    Sól morska szczypta
    2  marchewki takie na  ok 20 cm ok 20 dag
    cukier puder
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 białka
   migdały
sok z cytryny
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki  margarynę i cukier kryształ  . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałam i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.



2 komentarze:

  1. Ta pierzynka przekonuje :3 W ogóle to dzięki Twoim przepisom znowu gotuję razem z mamą, wcześniej nie miałyśmy na to czasu. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń