niedziela, 22 grudnia 2013

Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą

Smaczne zawijańce z śledzia solonego.  Robi je przed świętami i zajadamy aż do Sylwestra.

Rolmopsy w zalewie z czerwoną cebulą

składniki
    7 szt śledzie solone
    3  cebule białe
    2 cebule czerwone
    1  marchew
    3 szt ziele angielskie
    2 szt liść laurowy
    1 łyżka cukru
    1 łyżka Sól
    1/2 szklanki octu
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki wody
    korniszony

Śledzie solone moczymy ok 30 min. Po tym czasie osuszamy. Korniszony kroimy w słupki. Cebulę białą obieramy i kroimy w piórka. Cebulę przelewamy wrzątkiem. Na każdego śledzi kładziemy kawałek korniszona i kilka piórek cebuli zawijamy i spinamy wykałaczką. Robimy zalewę. W garnku gotujemy wodę z octem. Dodajemy sól, przyprawy , pokrojoną cebulę i marchewkę w cieniutkie plasterki. Gotujemy ok 10 min. Na koniec dodajemy olej i mieszamy. zalewę studzimy. Śledziki układamy w pudełku lub słoiku zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w chłodne miejsce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz