poniedziałek, 16 grudnia 2013

Testujemy frytkownicę - skrzydełka chrupkie i smaczne

Od pewnego czasu do frytkownic mam sentyment - uśmiecham się na ich widok dlaczego ?  to już moja tajemnica :)


I tak dostałam propozycję w ramach współpracy blogerskiej z sklepu internetowego http://www.redcoon.pl/






Frytkownica porządna sprawa  , wszystko robi się prawie samo  ,  nie pryska  i szybko mamy danie , takie jak nasze dzieci no i my lubimy a wszystko w domowym zaciszu .

Cechy mojej frytkownicy
- wysokojakościowe wykonanie ze szkła i stali szlachetnej
- obudowa ze szkła odpornego na wysoką temperaturę
- spirala grzewcza znajdująca się w roztopionym tłuszczu, pozwalająca na szybkie
  rozgrzanie i bezzapachowe smażenie  frytek
- pokrywa, spirala grzewcza i zbiornik tłuszczu wykonane ze stali szlachetnej INOX
- możliwość wyjęcia zbiornika tłuszczu i spirali grzewczej
- pokrywa z okienkiem kontrolnym
- pojemność: 3 l tłuszczu
- wymienny filtr antyzapachowy i zbierający opary tłuszczu
- dwie kontrolki sygnalizujące stan włączenia oraz grzanie

Więcej szczegółów  tu  http://www.redcoon.pl/B236783-AEG-FR-5547_Frytkownice?xtmc=frytkownica&xtcr=7#databox


Chrupiące skrzydełka

składniki
- mąka 4 łyżki
-bułka tarta 6 łyżek
-płatki kukurydziane 1 szklanka
-papryka ostra
-papryka słodka
-curry
- 2 jajka
-mleko ok 3 łyżki
- skrzydełka 1 kg

Skrzydełka myjemy i odcinamy końcówki skrzydełek tą 3 część. Następnie przecinamy skrzydełko na pół , będziemy mieli 2 kęski z jednego skrzydełka.  Moczymy mięsko w osolonej wodzie ok 1 godzinę. Jajko rozbijamy z mlekiem doprawiamy solą do smaku.  Płatki kukurydziane rozdrabniamy np za pomocą wałka do ciasta. Dodajemy do nich bułkę tartą i mąkę. Mieszamy - doprawiamy solą ,curry, paprykami do smaku.
Każde skrzydełko moczymy w jaku potem w panierce i znów w jajku i panierce.
Frytkownice ustawiamy na 180 stopni . Wkładamy skrzydełka i pieczemy ok 20 min.



1 komentarz: