wtorek, 14 stycznia 2014

Krem z pieczonych buraków

Zakochałam się w tej zupie, coś pysznego delikatnego i zdrowego.

Krem z pieczonych buraków

składniki

    1 kg buraki czerwone
    1/2  selera
    2  marchewki
    1  pietruszka
    Sól morska
    liść laurowy
    1 szklanka śmietana 30 %
    1 opakowanie barszcz czerwony instant Winiary
    sok z cytryny
    2 szklanki bulion drobiowy
    3 szt ziemniaki
Buraki dobrze myjemy odcinamy końcówki i zawijamy w folie aluminiową. Wstawiamy do pieca na ok 40 min w 180 stopni. Następnie gotujemy wywar warzywny. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę ,seler, pietruszkę i obrane całe ziemniaki  dodajemy liść laurowy i sól do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy bulion , zostawiając w bulionie tylko ziemniaki  ja dodałam jeszcze 2 szklanki gotowego bulionu. Kiedy buraki zrobią się miękkie wyciągamy je z pieca i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce . dodajemy do bulionu - zagotowujemy. Gotujemy ok 15 min. Następnie wszystko miksujemy na krem. dodajemy barszcz instant z torebki . Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Wlewamy śmietanę 30 procent - zagotowujemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz