poniedziałek, 20 stycznia 2014

Mega dyniowe risotto

Wykorzystując czas wolny kombinuję w kuchni, myślałam ,że przez pracę straciłam już wyobraźnie kulinarną . Nawet nie wiedziałam jak stres ,nerwówka monotonia może wpływać na chęć i miłość do gotowania . Gotowanie dla przyjemności a gotowanie za pieniądze to dwie różne bajki ....

Mega dyniowe risotto

składniki
  1,5 szklanki ryż do risotta kupiec
    2 kawałki dyni
    3 łyżki pestki dyni
    1/2 szklanki białego wina
    Sól morska
    sól czosnkowa
    1 łyżka masła
    1/2 szt cebuli
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    2 szklanki bulionu

Cebulę siekamy drobno. Na głębokiej patelni na masełku podsmażamy cebulkę , dodajemy ryż - lekko mieszamy . Czekamy aż ryż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino - mieszamy , powiększamy płomień i redukujemy alkohol. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki- mieszamy . Zmniejszamy płomień i nakrywamy patelnie. Kiedy ryż wypije bulion znów podlewamy. Dodajemy kawałki dyni. Mieszamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Ryż znów podlewamy bulionem i tak aż ryz będzie gotowy. Na koniec dodajemy pestki dyni. Doprawiamy solą czosnkową i solą zwykłą morską. Dolewamy śmietanę 30 procent. Mieszamy i podajemy.


2 komentarze:

  1. super blog, odkryłam niedawno i często tu wpadam po jakieś hm jadłospisowe inspiracje :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń