poniedziałek, 6 stycznia 2014

Ogórkowa z dodatkiem musztardy

Ogórkowa z dwóch rodzai ogórków - kiszonych i konserwowych .
Do tego odrobinę musztardy dla pikanterii.

Ogórkowa z dodatkiem musztardy


składniki
 1/4 szt selera
    2 szt marchewki
    5 szt ziemniaki
    3 łyżki masła
    4 szt ogórki konserwowe
    4 szt ogórki kiszone
    pieprz czarny mielony
    Sól morska
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    sos sojowy
    liść laurowy
    1 łyżka musztardy chrzanowej

Ziemniaki , marchew i seler obieramy i kroimy w kosteczkę . warzywa podsmażamy na masełku kiedy lekko zmiękną dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki. Mieszamy i smażmy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. Smażymy ok 5 min. Pod koniec dodajemy musztardę - mieszamy i zalewamy wodą ok 1,5 litra. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy warzywa będą miękkie dolewamy troszkę wody z ogórków kiszonych , doprawiamy do smaku sosem sojowym , solą i pieprzem. Zaciągamy śmietaną.


1 komentarz:

  1. No i mam przepis na ciekawą zupę ogórkową.To chyba jest smakowie.Myślę o tej zupie.

    OdpowiedzUsuń