sobota, 11 stycznia 2014

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

Moje ulubione danie risotto , dobrze zrobione na białym winie nie ma nic lepszego.:)

Risotto z białym winem papryką i pieczarkami

składniki
    1 szklanka ryżu do risotta
    15 dag pieczarek
    1 papryka czerwona
    1  cebula
    1 łyżka masła
    1/2 szklanki śmietana 30 %
    1/2 szklanki białe wino
    2 szklanki bulionu warzywnego

Masło rozpuszczamy w garnku szerokim ale płytki. Podsmażamy cebulkę drobno posiekaną. Dodajemy ryż - mieszamy i smażymy go aż stanie się szklisty. Zalewamy winem - na dużym ogniu redukujemy wino. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę - mieszamy i podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki. Zmniejszamy płomień i dusimy . Kiedy ryż wchłonie bulion znów podlewamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie miękki. Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy.



1 komentarz: