sobota, 11 stycznia 2014

Sałatka ryżowo- warzywna bez majonezu

Dziś sałatka , jej w domu zabraknąć nie może. Stoi sobie w lodówce i czeka na mały głód .
Lekka bez majonezu ryż , warzywa i olej lniany .

składniki
    1 szklanka ryżu
    1/2 szklanki pieczarki całe marynowane
    1  awokado
    1/2 szklanki papryka marynowana
    olej lniany
    pieprz biały
    sól morska
    2  korniszony

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę marynowana kroimy w dość duże kawałki. Pieczarki kroimy bardzo drobno. Awokado obieramy ze skórki , usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa mieszamy z zimnym ryżem. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy olej lniany i wszystko razem mieszamy. Sałatkę odstawiamy na ok 30 min. Podajemy z tostami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz