poniedziałek, 20 stycznia 2014

Smaczna zupka z kolorowej fasolki na śmietanie

Mąż nie lubi zupy fasolowej - zaryzykowałam !! ugotowałam podałam i czekam na opinie ....

BOSKA - pyszna !!!
I jest OK :)

Wiosenna zupa z kolorowej fasoli

składniki

    2 szklanki fasola kolorowa mrożona
    1  żeberko wędzone
    liść laurowy
    natka pietruszki
    2  marchewki
    5 szt ziemniaki
    1 szt pietruszka
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 łyżka uniwersalna przyprawa

Do zrobienia tej zupy użyłam fasolkę kolorową mrożoną . Ją gotujemy krócej niż tą suszoną. Do garnka z wodą włożyłam wędzone żeberko dodałam kilka kulek pieprzu ,ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam ok 20 min. Następnie dodałam fasolkę , doprawiałam solą morską i gotowałam następne 15 min. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę dodałam do zupy. Marchewkę i pietruszkę korzeń starłam na tarce i dodałam do zupy. Gotowałam do miękkości fasoli i ziemniaków. Doprawiałam przyprawą uniwersalną. Zagotowałam , wycisłam ząbek czosnku , dodałam śmietanę . Ponownie zagotowałam i dodałam posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiłam pieprzem świeżo mielonym .



1 komentarz: