wtorek, 11 lutego 2014

Drożdżowe ciasteczka z dodatkiem marchewki

Smaczne to wiadomo zdrowe też do tego proste w zrobieniu i znikają w mgnieniu oka.

Drożdżowe ciasteczka z dodatkiem marchewki

składniki
  1  jabłko
    25 dag marchewki
    2  jajka
    1/2 kostki masło
    1/2 kg mąka
    5 dag drożdży
    1 łyżka śmietany 30 %
    1 szklanka cukru pudru
    1/2 szklanki cukier kryształ
    1/2 szklanki mleka 3,2%

Robimy rozczyn z drożdży. Melko lekko podgrzewamy wlewamy je do miski dodajemy pokruszone drożdże i ok 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Posypujemy 1 łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce. Posypujemy reszta cukru i odstawimy na ok 1 godzinę aby owoce puściły sok. Do dużej miski przesiewamy mąkę dodajemy 2 jajka , wyrośnięty rozczyn, owoce i rozpuszczone ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rwiemy po kawałku i formujemy wałeczki jak na kopytka. Tniemy wałeczek w romby. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach ok 20 min. Robimy lukier mieszamy cukier puder z śmietana 30 procent - mieszamy i lukrujemy zimne ciasteczka.






1 komentarz: