środa, 5 lutego 2014

Bojkowskie buły z farszem mięsnym z kapustą

Fajne buły z ciasta ziemniaczanego na drożdżach . W środeczku farsz z mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Zrobiłam je na obiad i podałam z ketchupem - smakowały rewelacyjnie.
Pachną Bieszczadami . Bojkowskie buły z farszem mięsnym z kapustą

składniki


    1 kg ziemniaków
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    Sól morska-
    1  jajko
    5 dag drożdże
    25 dag kapusty kiszonej
    2 łyżki smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami
    30 dag mięsa mielonego
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 szt cebula

Ziemniaki ok 1 kg  obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez praskę. Kapustę kiszoną gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu studzimy i siekamy. Cebulę siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny dodajemy posiekaną cebulę smażymy chwilę i dodajemy posiekaną kapustę - chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy - doprawiamy pieprzem do smaku. Smażymy ok 6 min. Odstawiamy i studzimy.
Robimy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy , dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką ok 1 łyżka i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól , zmiażdżone ziemniaki i jajko. Następnie dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Bierzemy po kawałku spłaszczamy na dłoni nakładamy farsz i zlepiamy tworząc bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach.


„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym

“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa propozycja, dziękuję za udział w konkursie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń