wtorek, 4 lutego 2014

Klopsiki w sosie paprykowym

Mój pomysł na obiad , małe klopsiki w sosie śmietanowym z dużą ilością kolorowej papryki.
Pasuje do ryżu i ziemniaczków.

Klopsiki w sosie paprykowym

składniki
 1/2 kg mięsa mielonego
    1 szt bułka czerstwa
    1 łyżka bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    Sól morska
    Pieprz kolorowy
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 szt papryka żółta
    1 szt papryka czerwona
    1 szt papryka zielona
    2 szklanki bulion
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    1 szt cebuli
    1 jajko

Bułkę moczymy w mleku lun w wodzie - odciskamy i dajemy do mięsa. Czosnek siekamy i dajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Wrabiamy masę dodajemy troszkę zimnej wody i ok 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy porządnie i formujemy małe kuleczki. Na dużej patelni na maśle z olejem podsmażamy mięsne kuleczki na złoto. Cebulę siekamy , papryki myjemy i kroimy w drobna kosteczkę. Do mięsnych kulek dajemy pokrojone papryki i cebulę. Smażymy chwilę , podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką  i wlewamy do patelni z kulkami i warzywami. Zagotowujemy.




1 komentarz: