środa, 5 lutego 2014

Małe tarty z jabłkami prażonymi

Tym razem ciasteczka kruche . Wyglądają i smakują jak małe tarty .  W środku nadzienie z jabłek z odrobina cynamonu.

Małe tarty z jabłkami prażonymi

składniki
   2,5 szklanki mąki
    20 dag masła
    1 łyżka cukru
    sól
    2  żółtka
    1 łyżka śmietany
    1 kg jabłka
    1  cynamon Kamis
    3 łyżki cukru brązowego

Na stolnice wysypujemy przesiana mąkę do niej siekamy zimne masło. Robimy dziurkę i dodajemy żółtka i cukier. Wszystko razem szybko siekamy. Ugniatamy ciasto , formujemy kulę zawijamy w folie spożywcza i wstawiamy do lodówki na min 40 min. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę . Na patelnię dajemy brązowy cukier chwilę podgrzewamy i dodajemy kawałek cynamonu. Następnie pokrojone jabłka. Smażymy na małym ogniu.
Ciasto kruche wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i wykładamy nimi małe okrągłe foremki. Ja użyłam foremek do mufinek. Nakłuwamy ciasto widelcem  nakładamy łyżkę jabłek. Resztki ciasta z wycinania kółek zlepianym w kule i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Następnie ścieramy na tarce duże oczka na jabłuszek- tworząc jakby kruszonkę. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - zmniejszamy do 180 i pieczemy ok 20 min.





1 komentarz: