środa, 19 lutego 2014

Makaron razowy w sosie pomidorowym z oliwkami i fasolka adzuki

Kolejny przepis z użyciem fasolki adzuki. Tym razem danie obiadowe dla ostrości papryczka chilli , dla przełamania smaku zielone oliwki a do tego zdrowa fasolka adzuki.

Makaron razowy w sosie pomidorowym z oliwkami i fasolka adzuki

składniki
    1 szt papryka czerwona
    1 cebula biała
    1 szklanka oliwki zielone bez pestek
    1 opakowanie makaronu penne
    1 szt papryczka chilli
    2 szklanki sosu pomidorowego
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka oliwy
    fasola adzuki SYMBIO


Fasolkę adzuki moczymy w wodzie najlepiej całą noc. Po namoczeniu wylewamy wodę i odcedzamy fasolę. Następnie gotujemy ją do miękkości. Paprykę czerwona kroimy w kostkę lub paseczki. Paprykę chilli siekamy drobno. Cebulę siekamy. Oliwki odcedzamy. Makron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelni podgrzewamy olej podsmażamy cebulkę dodajemy paprykę czerwoną i chilli. Smażymy. Dodajemy odsączoną fasolkę. Smażymy chwilę i dodajemy oliwki zielone , makaron i sos pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy sola ,pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz