czwartek, 27 lutego 2014

Marchewka z brokułem na masełku z bułką tartą

Jarzynka na ciepło na masełku z dodatkiem tartej bułki i odrobiny tymianku . Polecam do obiadku , pasuje do ryżu i ziemniaków .


Marchewka  z brokułem na masełku z bułką tartą

składniki
  1/2 kg marchewki
    1  brokuł
    3 łyżki masła
    4 łyżki bułki tartej Kupiec
    tymianek
    Sól morska
    pieprz czarny młotkowany z kolendrą Kamis

 Marchewkę obieramy i kroimy w równą kosteczkę . Brokuła myjemy i kroimy na małe różyczki. Do garnka wlewamy wodę , solimy do smaku i wkładamy pokrojoną marchewkę. Gotujemy ok 8 min. Po tym czasie dokładamy brokuła i gotujemy ok 6 min. Woda z gotowania powinna nam się zredukować , jeżeli nie odlewamy ją. Dodajemy masło i mieszamy warzywa. Doprawiamy pieprzem ,kolendrą i tymiankiem do smaku. Na koniec wsypujemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy. Podajemy na ciepło .






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz