piątek, 21 lutego 2014

Obiadowe buraczki z orzechami

Smaczna i bardzo zdrowa surówka obiadowa z gotowanych buraczków. Przyprawione odrobiną tymianku i rozmarynu. Użyłam ekologicznych włoskich orzechów SYMBIO



Obiadowe buraczki z orzechami

składniki

    4 szt buraki czerwone
    ocet winny
    tymianek  Kamis
    rozmaryn Kamis
    Sól morska
    pieprz biały Prymat
    olej roślinny
    6 łyżek orzechów  włoskich ekologicznych SYMBIO
    1 łyżeczka cukru
Buraki obieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny octu. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ścieramy buraczki na tarce jarzynowej duże oczka. Chłodzimy. Orzechy włoskie siekamy dużym nożem i dodajemy do buraczków . Buraczki solimy do smaku. Dodajemy odrobinę octu i cukru. Mieszamy buraki mają być słodko kwaśne. Dodajemy pieprz do smaku. Następnie dodajemy olej i wszystko razem mieszamy. Tymianek i rozmaryn rozcieramy w ręce i dodajemy do sałatki. Mieszamy i chłodzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz