niedziela, 23 lutego 2014

Łopatkowy gulasz do makaronu

 Takie obiadki lubię gotuję dzień wcześniej wstawiamy do lodówki a rodzinka już sobie radzi. W razie braku makaronu smakuje z chlebkiem , kaszą i ryżem.


Łopatkowy gulasz do makaronu
składniki

    1/2 kg łopatki bez kości
    3 ząbki czosnku 
    tymianek
    pieprz biały
    Sól morska-
    0,33 ml sok pomidorowy
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1/2 szklanki śmietana 30 %
    1 łyżka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki papryka ostra
    4 łyżki olej rzepakowy
    1 opakowanie makaronu


Mięso łopatkę bez kości myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Dajemy je do dużej miski. Dodajemy wyciśnięty czosnek , sól morską ,pieprz i paprykę ostra. Dolewamy olej i mieszamy. Odstawiamy do  lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy mocno dużą głęboka patelnie i wsypujemy zawartość miski. Smażymy mięso na złoto. Podlewamy sokiem pomidorowym. Dusimy ok 10 min na małym płomieniu. Dolewamy bulion warzywny . Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec doprawiamy tymiankiem , solą ,pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z śmietaną . Wlewamy do sou . Zagotowujemy. makron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , przelewamy wodą .Nakładamy na talerze na środek wlewamy sos mięsny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz