poniedziałek, 3 lutego 2014

Pieczarki z warzywami na ciepło

Fajna ciepła przystawka do drugiego dania. Wspaniale zastępuje sos do tego sztuka mięsa i ziemniaczki - obiad gotowy .

Pieczarki z warzywami na ciepło

składniki
    20 dag pieczarek
    1 szklanka marchewki kostka
    1 szklanka groszek mrożony
    1 kostka bulionu drobiowego Winiary
    pieprz czarny świeżo mielony
    1/2 szklanki śmietany 30 %
    1 łyżka mąki
    1 łyżka masła
    1/2 szt cebuli

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i  kroimy w kosteczkę ,można użyć mrożonej kostki. Cebule siekamy drobno. Groszek zielony najlepiej świeży albo mrożony przelewamy wodą. Na dużej patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy plasterki pieczarek - mieszamy i chwilę smażymy . Dokładamy marchewkę i groszek. Smażymy ok 5 min. Do 1,5 szklanki gorącej wody wkładamy kostkę rosołową - rozpuszczamy. Do warzyw na patelnie dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz