niedziela, 9 lutego 2014

Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym

Risotto z ryżem białym i ryżem dzikim zrobione na masełku z dodatkiem wina białego i odrobiny parmezanu . Do tego kilka łyżek słodkiej kukurydzy .

Risotto na białym winie z ryżem dzikim i białym

składniki

    1 woreczek ryżu dzikiego
    2 woreczki ryżu białego Arborio Podravka
    1/2 puszki kukurydzy
    Sól morska
    1 szt cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    3/4 szklanki wino białe
    4 łyżki parmezan
    2 szklanki bulionu warzywnego
    koperek

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i olej. Podsmażamy posiekaną cebulkę. Po chwili kiedy cebulka zacznie się rumienić wsypujemy ryże biały i dziki. Mieszamy i chwilę smażymy aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy białe wino. Smażymy - dusimy aż alkohol wyparuje. Podlewamy bulionem ok 1/2 szklanki i dusimy dalej. Kiedy ryz wypije bulion znów dolewamy bulionu , robimy tak aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy parmezan - mieszamy. Dodajemy odcedzona kukurydzę. Mieszamy , doprawiamy solą morską i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz