wtorek, 18 lutego 2014

Roszponka z fasolką adzuki

Dziś w mojej kuchni pojawiła się drobniutka i śliczna fasolka ADZUKI.
Dostałam ją od SYMBIO - marki ekologicznych zdrowych produktów.
 I tak powstała zdrowa sałatka , lekka z dodatkiem oleju lnianego .



 Roszponka z fasolką adzuki
 składniki
   1/2 szklanki fasoli  adzuki SYMBIO
    1/2 opakowania sałata
    15 dag szynki gotowanej
    2 kawałki selera naciowego
    pieprz czarny świeżo mielony
    olej roślinny
    Sól morska- MŁYNEK
    1/2 szklanki oliwek zielonych


Sałatę roszponkę myjemy osuszamy i wkładamy do dużej miski. Oliwki odcedzamy i dodajemy do sałatki. Selera naciowego obieramy i kroimy w małe kawałki. Fasolę adzuki moczymy najlepiej całą noc . Potem gotujemy ją w wodzie lekko osolonej aż będzie miękka. Odcedzamy ją studzimy . Zimna fasolkę dodajemy do sałatki. Lekko mieszamy. Szynkę drobiowa kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty składników  Dodajemy olej lniany , solimy do smaku. Dodajemy także pieprz kolorowy grubo mielony.



1 komentarz: