czwartek, 6 lutego 2014

Sałatka z śledzia solonego z dodatkiem warzyw

Śledzie zawierają dużo cennych mikroelementów, witamin. 100 g śledzia zawiera 
  • 239mg potasu
  • 219 mg fosforu
  • 89mg sodu
  • 32mg wapnia
  • 1, 1 mg cynku
  • 1, 07 mg Wit. E
  • 2, 9 mg Wit.PP
  •  Bardzo zdrowy jest również tłuszcz rybi. Który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. Obniżają też ciśnienie krwi. Tłuszcz śledzi zawiera również mało nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające niekorzystnemu procesowi osadzania się złego cholesterolu w tętnicach
Dlatego warto je jeść.
Mój pomysł na kolację sałatka z solonego śledzia z dużą ilością warzyw.

Sałatka z śledzia solonego z dodatkiem warzyw

składniki
Śledzie solone moczymy w wodzie kilka godzin , zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. Po namoczeniu kroimy je w cienkie paseczki. Cebule obieramy. Czerwoną kroimy w kosteczkę , białą w piórka. Papryki myjemy i kroimy  w kosteczkę. Ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pomidora myjemy usuwamy pestki i kroimy  w kosteczkę . Warzywa łączymy z sobą solimy lekko do smaku. Mieszamy. Dodajemy kawałki śledzia. dodajemy śmietanę i majonez. Mieszamy i doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz