sobota, 1 lutego 2014

Skrzydełka na smalczyku z koperkiem

Kolejny przepis z wykorzystaniem roślinnego smalczyku Smakowita Pajda . Tym razem wykorzystałam ten z ziołami i użyłam go do podsmażenia skrzydełek. Wyszły smaczne i aromatyczne.

Skrzydełka na smalczyku z koperkiem

składniki
     1 kg skrzydełka kurczaka
    1 łyżka smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami
    3 ząbki czosnku
    2 pęczki koperku
    Sól morska
    pieprz biały
    1 łyżka czosnku suszonego
    1  cebula
    1 łyżka mąki

Skrzydełka drobiowe myjemy osuszamy i odcinamy końcówki. W dużej patelni rozgrzewamy smalczyk, dajemy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Skrzydełka doprawiamy solą i pieprzem. Doprawione skrzydełka układamy w patelni i smażymy na złoto z obu stron. Posypujemy łyżką mąki. Mieszamy i podlewamy 1 szklanką wody i dodajemy suszony czosnek . Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Następnie dodajemy pokrojony drobno koperek mieszamy. Jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.





„Smakowita Pajda zaskoczyła mnie ponieważ smakuje i pachnie jak prawdziwy domowy smalec "

Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym

“Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda





2 komentarze:

  1. Zapowiadają się pysznie. :) Dziękuję za udział w konkursie. :)

    OdpowiedzUsuń