czwartek, 27 lutego 2014

Szybki obiad z cienkich parówek i cukinii

Pomysł na coś szybkiego , nie wymaga długiego gotowania. Robimy go szybciutko na patelni , podajemy z ryżem i zajadamy .

Szybki obiad z cienkich parówek i cukinii

składniki
    2 szklanki ryżu
    5 szt parówek
    1  cukinia mała
    chili
    2 łyżki przecieru pomidorowego 30%
    3 łyżki ketchupu
    tymianek
    5  korniszonów
    szczypior
    1 łyżeczka masło
    1 łyżeczka oliwy lub oleju
    1/2 szt cebuli
    1 ząbek czosnku
    pieprz biały

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulę chwilę smażymy. Cukinie dobrze myjemy i kroimy w plasterki , podsmażamy z cebulką. Parówki kroimy w plasterki i dodajemy na patelnie. Mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Dodajemy ok 1/2 szklanki wody. Gotujemy wszystko ok 6 min. Doprawiamy solą ,pieprzem ,chilli i tymiankiem. Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje.  Ryż gotujemy według przepisu w lekko osolonej wodzie. Podajemy ryż z potrawka , całość posypujemy pokrojonym szczypiorem i korniszonami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz