poniedziałek, 10 marca 2014

Domowy makaron z atramentem kałamarnicy i z łososiem

Szalejemy dalej. Dziś makaron wstążki do tego kawałki łososia , masełko ...cóż więcej .
Wszystko doprawione solą morską z ziołami  Bella- Bis 



Domowy makaron z atramentem kałamarnicy i z łososiem

składniki
    1 kg mąka pszennej typ 500
    mleko 2 %
    200 g masła
    sól do smaku
    sól ziołowa Bell- bis
    2 szt łososia filet
    2 łyżki masła do smażenia


Na stolnicę dajemy 1 kg maki , solimy do smaku. Masło roztapiamy i mieszamy z ok 1/2 szklanki mleka. Wlewamy pomału do mąki i wyrabiamy. Dodajemy atrament kałamarnicy i dolewamy mleka według potrzeby. Wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor i będzie sprężyste. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paseczki. Posypujmy mąką i odstawiamy.

Łososia myjemy osuszamy i kroimy w kawałki. Solimy do smaku , podsmażamy na masełku. Makron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy na patelnie z łososiem mieszamy i doprawiamy z solą ziołową. Podajemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz