poniedziałek, 24 marca 2014

Kolorowy ryż z warzywami i krewetkami

Ryż w trzech kolorkach  firmy PODRAVKA do tego dużo warzyw i małe krewetki. Doprawione odrobina tymianku , pyszne zdrowe i aromatyczne danie.

Kolorowy ryż z warzywami i krewetkami

składniki
ryż trzy kolory 1 woreczek
bakłażan 1/2 szt
 krewetki 1 szklanka
masła klarowane 2 łyżki
bulion warzywny 1 szklanka
pomidor 1 szt
 cebula 1 szt
tymianek
sól morska
pieprz
oliwki zielone 1/2 szklanki
Pomidora myjemy i kroimy w kostkę. Krewetki przelewamy wodą zostawiamy na sitku. Cebulę obieramy z łupiny. Bakłażana myjemy , kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim posiekaną cebulkę - smażymy na złoto.  Wsypujemy ryż kolorowy i podsmażamy , kiedy ryż zrobi się błyszczący zalewamy bulionem i dusimy. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojonego w kosteczkę bakłażana dodajemy pokrojonego pomidora , dodajemy tymianek i solimy. Mieszamy i dodajemy do ryżu. Jeszcze raz mieszamy i wszystko razem dusimy. Kiedy ryż jest gotowy dodajemy oliwki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz