poniedziałek, 10 marca 2014

Krewetki w sosie maślanym z odrobina szafranu.

 Lekkie wiosenne danie z moimi ulubionymi krewetkami. Doprawione czosnkiem , szafranem , tymiankiem i odrobina rozmarynu.
 Smakuje wybornie.

Krewetki w sosie maślanym z odrobina szafranu.

składniki
   1 opakowanie krewetki mrożone
    tymianek
    rozmaryn
    Szafran - nitki
    sól morska
    2 łyżki masło do smażenia
    1 szt cukinia młoda
    2 pomidory
    3 ząbki czosnku
    makaron penne razowy


Krewetki ja użyłam zamrożonych odmrażamy , wyciągamy je z mroźni ok 1 godzinę przed przyrządzeniem. Przelewamy je woda i zostawiamy na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekany czosnek. Cukinie dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w drobna kostkę . Pomidory myjemy i kroimy drobno. Na patelnie do czosnku dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy chwilę . Dodajemy krewetki , następnie pomidory. Smażymy wszystko kilka minut. Doprawiamy tymiankiem , rozmarynem i szafranem. Solimy do smaku. Między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu - odcedzamy i podajemy z krewetkami.



2 komentarze: