poniedziałek, 24 marca 2014

Mega paprykowe pulpeciki

Myślałam i wymyśliłam inna odsłonę zwykłych mielonych . Do sosu dodałam paprykę czerwona i paprykę konserwową - wyszedł pyszny sos.

Mega paprykowe pulpeciki

składniki
mięso mielone wieprzowo - wołowe 1/2 kg
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 2 szt
papryka marynowana 4 kawałki
masło 1 łyżka
sól morska
papryka czerwona słodka w proszku
pieprz  kolorowy
bułka tarta ok 3 łyżki
jajko 1 szt

Mięso albo mielimy samodzielnie w proporcji pół na pół lub kupujemy już gotowe. Jedną cebulę obieramy z łupiny i siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko wcześniej dobrze umyte i dodajemy bułką tartą.  Mieszamy. Doprawiamy jednym ząbkiem wyciśniętego czosnku, solą i pieprzem do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło podsmażmy klopsiki z obu stron. Paprykę czerwona i konserwowa kroimy w kwadraciki. Cebule siekamy , czosnek kroimy drobno. Na patelnie z podsmażonymi klopsikami dodajemy wszystkie warzywa. Smażymy chwilę i podlewamy przegotowaną woda . Dusimy ok 5 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką. Dusimy jeszcze ok 10 min aż sos się zredukuje.



2 komentarze: