poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Lekka na wiosen- Troche o kuchni SPA - Jarmuż z patelni

Cykl przepisów z serii Lekka na wiosnę - zamieniamy obiad na dania niskokaloryczne , lekkie , smaczne i z dużą ilością witamin i soli mineralnych .
Zainteresował mnie nowy trend na rynku kulinarnym mianowicie Kuchnia SPA - co to jest ?

Kuchnia zgodna z zasadami SPA jest kuchnią w zgodzie z naturą. Kuchnia ta ma wpływać na harmonię pomiędzy tym, co niezbędne a tym, co jedzenie dostarcza do organizmu.
Kuchnia SPA nie lubi ani pośpiechu, ani dostarczania witamin w pigułkach. Właściwie dobrana dieta jest gwarancją poprawy stanu zdrowia oraz ma duży wpływ na nasze samopoczucie i pozytywne nastawienie.

 Podsumowując, aby jeść zgodnie z filozofią kuchni SPA należy zrezygnować z jedzenia na szybko oraz z niezdrowych dań na rzecz wartościowych posiłków. Nie powinno się zapominać o tym, że swoje ciało należy traktować z szacunkiem oraz że zdrowie jest w życiu najważniejsze.

 Jarmuż z patelni

składniki

jarmuż 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
 1 puszka cieciorki
chilli
sól morska
pieprz
oliwa
3 jajka

Patelnie mocno rozgrzewamy wlewamy 1 łyżkę oliwy . Czosnek obieramy i dwa ząbki siekamy , dajemy na patelnie, dodajemy odrobinę posiekanej chilli. Mieszamy . Wkładamy pokrojony jarmuż. Mieszamy smażymy chwilkę . Następnie odcedzamy cieciorkę z zalewy i dodajemy na patelnie , mieszamy. Smażymy aż jarmuż zmięknie. Solimy i doprawiamy do smaku. Podajemy z sadzonym jajkiem .




1 komentarz:

  1. Bardzo lubię jarmuż.Tak ogólnie,jest on niedoceniany,a szkoda.Wiele osób używa go tylko do dekoracji.

    OdpowiedzUsuń