wtorek, 1 kwietnia 2014

Pierożki z farszem pieczarkowo- kapuścianym

Coś mnie wzięło na pierogi , pierogi tu pierogi tam . Wczoraj pielmienie , potem pierożki i znów pielmienie ....?

Dziś pierogi z kapusta kiszona i dużą ilością pieczarek.

Pierożki z farszem pieczarkowo- kapuścianym

składniki
Ciasto
1 kg mąki
200g masła
mleko ok 1 szklanka
sól do smaku
farsz
kapusta kiszona ok 30 dag
cebula 1 szt
pieczarki 1/2 kg
pieprz, sol do smaku
Do miski najlepiej robota kuchennego wsypujemy mąkę dodajemy sol do smaku. Masło roztapiamy i wlewamy do mąki, wlewamy ok 1/2 szklanki mleka . Mocujemy w robocie hak domieszania i włączamy robota. Po kilku chwilach dolewamy resztę mleka , jak trzeba jeszcze troszkę . Ciasto ma być miękkie i elastyczne.

Robimy Farsz. Kapustę odciskamy kroimy i gotujemy . Pieczarki siekamy drobno, cebulę także siekamy , podsmażamy warzywa na maśle klarowanym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie dokładamy kapustę . Mieszamy i smażymy jeszcze raz doprawiamy. farsz studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka . Nakładamy farsz , sklejamy i gotujemy pierogi. Masło roztapiamy solimy do smaku, doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekana natkę pietruszki. Polewamy pierożki.





2 komentarze:

  1. Och musiały być super pyszne. Uwielbiam wszelkie pierogi :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń