niedziela, 18 maja 2014

Surówka z młodej kapusty i pomidora

Zielona z dużą ilością liści otaczających małą jasnozieloną kulę , leży i zachęca , nie przejdę obojętnie , kupiona i już prawie zrobiona - młoda kapustka ....pycha w każdej postaci.

Surówka z niej pasuje do wszystkiego ziemniaków , frytek i solo - tak lubię najbardziej.


Surówka z młodej kapusty i pomidora

składniki

młoda kapusta
szczypior
pomidor ok 3 szt
 kwasek cytrynowy
cukier
sól morska
olej rzepakowy
pieprz

Zaczynamy od zrobienia sosu. Do słoiczka wlewamy wodę przegotowaną dodajemy cukier i kwasek cytrynowy - dobrze mieszamy . Kapustę myjemy osuszamy i kroimy w paseczki. Dajemy do miski i solimy. Wlewamy wodę z kwaskiem i cukrem. Mieszamy , dodajemy pokrojony szczypior i pomidory pokrojone w kosteczkę . Mieszamy. dodajemy olej , sól ,pieprz do smaku. Chłodzimy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz