niedziela, 8 czerwca 2014

Kruche babeczki z galaretką i bitą śmietaną

Kiedy robię ciasto kruche , zawsze robię więcej , wypiekam babeczki i puste przechowuję do następnego razu , kiedy przyjdzie ochota na coik słodkiego . Wtedy wypełniam je różnościami i jest pysznie.

Kruche babeczki z galaretką i bitą śmietaną

składniki

mąka 2 szklanki
2 szt żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
20 dag margaryny
galaretka pomarańczowa
marmolada morelowa
śmietana 36 % 1/2 litra

Na stolnice przesiewamy mąkę ,dodajemy pokrojone zimne masło i cukier puder, siekamy dużym nożem , dodajemy żółtka i odrobinę zimnej wody . Ugniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wylepiamy ciastem foremki do babeczek. Wypiekamy babeczki w 190 stopniach do zarumienienie. Galaretkę rozpuszczamy w mniejszej ilości wody i odstawiamy do ostygnięcia. Upieczone babeczki wyciągamy z foremek , na dno kładziemy po łyżeczce marmolady morelowej. Wlewamy warstwę tężącej galaretki i odstawiamy aż zrobi się twarda. Śmietanę ubijamy z odrobina cukru pudru na sztywno. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na galaretkę . Ozdabiamy perełkami .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz