niedziela, 15 czerwca 2014

Pomidorowy kremik

Uwielbiam pomidory pod każdą postacią , za co może za zawartość potasu , którego u mnie zawsze mało.  Ich zapach jest obłędny a podsmażane na masełku z dodatkiem tymianku bazylii  to poezja .
Więc łączymy wszystko dodając kilka młodych ziemniaczków i śmietanę - do dzieła .

 Pomidorowy kremik
składniki

masło klarowane 2 łyżki
pomidory świeże 1 kg
ziemniaki młode ok 4 szt
śmietana 30 % 3/4 szklanki
bulion ok 3 szklanki
bazylia, tymianek
sól
czosnek 2 ząbki

Młode ziemniaki obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek dodajemy ziemniaki i smażymy chwilę .  Pomidory myjemy kroimy na kawałki i dodajemy do ziemniaków . Smażymy. Dodajemy pokrojoną świeżą bazylię i tymianek do smaku. Dusimy ok 15 min. Dolewamy ok 1 szklankę bulionu zagotowujemy i blendujemy na krem. Dolewamy resztę bulionu , doprawiamy solą do smaku. Gotujemy . Na koniec wlewamy śmietanę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz