wtorek, 17 czerwca 2014

Pstrąg dla ukochanego

...bardzo lubimy pstrągi , w naszym domu często goszczą ryby różne gatunki , ale pstrąg najczęściej .
Dziś zrobiłam go na grillu ale można i  w piekarniku i podałam z podsmażonymi pieczarkami z posiekanym szczypiorem .
Do tego świeży chlebek i mamy szybki , smaczny obiadek.  można się zakochać w daniu i w osobie je przygotowującej.


Pstrąg dla ukochanego

składniki

marynata
woda
2 cytryny
czosnek 2 ząbki
sól ,pieprz
pstrągi
nadzienie
pieczarki ok 40 dag
szczypior
masło ok 2 łyżki
sól ,pieprz


Pieczarki kroimy w kosteczkę , czosnek wyciskamy. Na maśle podsmażamy grzybki z czosnkiem , solimy do smaku i doprawiamy pieprzem . Na koniec dodajemy posiekany szczypior , odstawiamy. Pstrągi myjemy osuszamy . Do miski wlewamy wodę dodajemy pokrojoną w plasterki cytrynę kilka pokrojonych ząbków czosnku , sól i wyciśniętą cytrynę . Do marynaty wkładamy pstrągi streczujemy miskę i odkładamy do lodówki na noc. Rozpalamy grill lub rozgrzewamy jeżeli używamy elektrycznego. Pstrąga smażymy z obu stron. Kiedy grillujemy druga stronę pstrąga tą gotową nacinamy na karku i nakładamy pieczarki. Całość kropimy sokiem z cytryny i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz