czwartek, 12 czerwca 2014

Risotto gajowego z jajkiem sadzonym

Danie szybkie wystarczy ryż trochę śmietany i dobra przyprawa z suszonych warzyw.  Robi sie szybki a smakuje super.
Risotto gajowego z jajkiem sadzonym
składniki

ryż biały 1 woreczek
przyprawa gajowego 2 łyżeczki
wino białe 1/2 szklanki
śmietana 30 % 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajko
suszone pomidory z bazylią
bulion ok 1 szklanka
jajko 2 szt

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż , mieszamy i czekamy aż zeszkli się. Następnie dolewamy wino - mieszamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy przyprawę gajowego- mieszamy. Dusimy chwilę. Dolewamy bulion ok 1/3 szklanki. Mieszamy , nakrywamy dusimy az ryż wchłonie bulion. Znów dolewamy bulion , czynność powtarzamy aż ryz ugotuje się. Na koniec wlewamy śmietanę - mieszamy i gotujemy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy i odstawiamy na ok 20 min. Podajemy z  jakiem sadzonym .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz