niedziela, 10 sierpnia 2014

Krem karmelowy z owocami

Dla wielbicieli karmelu i nie tylko.  Smaczny słodki i prosty w zrobieniu.

Krem karmelowy .

składniki
karmel
10 dag cukru
5 dag wody
krem
2 szklanki mleka 
4 żółtka 
laska wanilii
10 dag cukru
4 jaja
  • Do garneczka wsypujemy cukier dolewamy wodę , mieszamy podgrzewając aż cukier sie rozpuści. Kiedy cukier jest już rozpuszczony nie mieszamy czekamy aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. Wtedy odstawiamy z ognia wkładamy garnek do zimnej wody aby przerwać brązowienie cukru. Mleko podgrzewamy z laska wanilii. Jajka ubijamy z cukrem ale nie na pianę. Dolewamy ciepłe mleko lekko mieszamy do połączenia się składników. Do silikonowych foremek wlewamy na dno karmel. Wlewamy masę jajeczną .  Na dosć głęboka blaszkę wlewamy wodę układamy na niej foremki z kremem. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach . Następnie chłodzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyciągamy z foremek i ozdabiamy owocami.
  •  
  •  
  •  

1 komentarz:

  1. Ja się zdecydowanie do wielbicieli karmelu zaliczam :) Boski deser!

    OdpowiedzUsuń