środa, 22 października 2014

Kapuśniaczek z włoskiej kapusty - mega

Wyszedł jak zwykle super. Lekki pikantny , ale syty z kawałkami podsmażonego bekonu.
Na rosołku z kolorowa papryką - mega zupka.

Kapuśniaczek z włoskiej kapusty

składniki

2 udka lub kawałek kurczaka'
kapusta włoska
1 cebula
1 papryka żółta
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
25 dag bekonu
pieprz kulki
liść laurowy
papryka słodka
3 pomidory
masło klarowane ok 2 łyżki
natka pietruszki
kawałek selera
1 pietruszka
3 marchewki
5 ziemniaków
Do garnka  z wodą dajemy kawałki kurczak dodajemy liść laurowy kulki pieprzu . Gotujemy ok 20 min. 
Kapustę włoską kroimy w paseczki. Cebule siekamy. Paprykę kroimy w paseczki . Bekon kroimy w kostkę . Włoszczyznę i ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka z mięsem dodajemy pokrojoną włoszczyznę . Na maśle podsmażamy paprykę . Dodajemy do garnka z zupę . Na patelni podsmażamy bekon , po chwili dodajemy cebulkę . Podsmażone dodajemy do garnka z zupkę . Na koniec dodajemy pokrojoną kapustę i pokrojone pomidory  .  Doprawiamy solaą,pieprzem ewentualnie przyprawą uniwersalną . Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekana natkę pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz