poniedziałek, 27 października 2014

Krem z dyni Halloween

Najlepsza dynia najsmaczniejsza dla mnie to dynia hokkajdo.




Jest to najmniejsza dynia . W smaku słodkawa, przypomina pieczone kasztany – doskonała pieczona i do jesiennych zup.

Ma ona jadalną skórę , która mięknie podczas obróbki termicznej. 

 Krem z dyni Halloween

składniki
dynia hokkaido
czosnek 2 ząbki
marchewka 
masło ok 3 łyżki
papryka ostra
curry
imbir 
nitki chilli 
bulion warzywny 1 litr 

Dynię kroimy na części odcinamy skórę  , usuwamy pestki. Kroimy w kostkę . Na dużej patelni rozpuszczamy masło najlepiej użyć klarowanego , dodajemy posiekany czosnek i starta marchewkę ,podsmażamy. Dodajemy pokrojoną dynię . Podsmażamy . Dodajemy curry , imbir do smaku , nie za dużo od razu . Mieszamy . Zalewamy bulionem. Dusimy ok 10 min. Miksujemy blenderem. Kosztujemy , doprawiamy do smaku pieprzem białym jeżeli trzeba to jeszcze imbirem .
Podajemy z nitkami chilli. 








 
 Dobrym pomysłem jest wyciągnięcie zawartości dyni na zupę
a z reszty zrobienie lampionu . 
Fajna zabawa , pyszna zupa .

1 komentarz: