niedziela, 5 października 2014

Pierożki z mięsem i pieczarkami

Pierogi lubimy , dlatego często je robię . Kombinuję z farszem aby zawsze było inaczej , smaczniej:)
Połączyłam mięso gotowane z łopatki z startymi na tarce i podsmażonymi pieczarkami.

Pierożki z mięsem i pieczarkami .

składniki
łopatka ok 1 kg
pieczarki ok 40 dag
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
liść laurowy
ziele angielskie
sól pieprz do smaku
masło klarowane

ciasto
1 kg mąki
1/2 l mleka
1/2 kostki masła'
sól


Robimy ciasto. Mleko zagotowujemy z masłem. Gorące wlewamy do mąki z dodatkiem soli do smaku. Wyrabiamy ciepłe ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso na farsz kroimy  w kostkę i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Miękkie mięso studzimy i mielimy . Pieczarki ścieramy na tarce , cebulę siekamy i podsmażamy na masełku klarowanym. Dodajemy podsmażone grzybki do mięsa. Wyrabiamy farsz mieszając dobrze i doprawiając wyciśniętym czosnkiem , solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy małe kółka i nakładamy farsz. Sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie. Harujemy w zimnej wodzie. Podsmażamy na klarowanym masełku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz