środa, 15 października 2014

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

Połączenie  warzyw i ryżu ... znana sprawa.  Dziś troszkę inny smak.  Połączyłam pieczarki , szpinak świeży , doprawiłam czosnkiem , ukoronowałam sadzonym jajkiem . Smaczne szybkie - pyszne.

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem

składniki

pieczarki świeże
szpinak świeży
ryż brązowy
czosnek ok 3 ząbki
masło klarowane
wino białe
sól morska
pieprz
jajka
cebula 1 szt
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna wodą .
Pieczarki oczyszczamy . Podsmażamy je z cebulka na odrobinie masła.  Na drugiej patelni podsmażamy szpinak z czosnkiem - wcześniej posiekanym. Dodajemy ugotowany ryż i pieczarki.  Podlewamy odrobiną wina . Mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku.
Ryż z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy jajka , solimy je do smaku . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 min. Do momentu aż jajka się zetną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz