wtorek, 11 listopada 2014

Aromatyczna surówka z czerwonej kapusty

Nadszedł czas na czerwoną kapustę zwana modrą . Ma piękny kolor no i brudzi ręce , o czym się ostatnio mocno przekonałam w pracy .

Skąd ten piękny kolor ?
Odpowiedzialne za tę wyjątkową barwę są antocyjany - naturalne barwniki roślinne, które mają jeszcze jedną bardzo cenną właściwość. One ne przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Antocyjany są ponadto pomocne w przyswajaniu witaminy C, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Więc kolejne zdrowe warzywo dlatego warto się  z nim zaprzyjaźnić. 

Aromatyczna surówka z czerwonej kapusty

składniki

kapusta czerwona
2 ząbki czosnku
cukier
pieprz biały
olej
ocet
sól morska
cebula biała lub czerwona

Kapustę obieramy z wierzchnich liści , kroimy na pół potem w cienkie paseczki następnie w mniejsze paseczki.
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek wyciskamy do słoiczka. Dolewamy tam także z 4 łyżki oleju 1 łyżkę octu dodajemy ok 1 łyżki cukru , sól i pieprz. Słoik zakręcamy i mieszamy sosik .
Dodajemy do kapusty i wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz