sobota, 1 listopada 2014

Drobiowe klopsiki w kapuście włoskiej .

Danie jedno garnkowe. Smaczne lekkie i zdrowe.
Wykorzystujmy kapustę włoska puki jest świeżutka i ładniutka.

Drobiowe klopsiki w kapuście włoskiej .

składniki

1 kapusta włoska
1 cebula
1 marchewka
1/2 kg mięsa  z indyka lub kury
1 cebula
pieprz biały
jajko
czosnek 2 ząbki
masło klarowane 2 łyżki
sól morska

Zaczynamy od pokrojenia kapusty w paseczki. Wkładamy ją następnie do wody i gotujemy z dodatkiem soli aż kapusta zmięknie. Następnie odcedzamy ją . Mięso drobiowe mielimy dodajemy jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek- mieszamy . Formujemy kuli i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy ok 10 min. Wyciągamy łyżka cedzakową. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy starta marchewkę . Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku -chwilę smażymy dodajemy kapustę , wcześniej ugotowaną- podsmażamy. Doprawiamy solą ,pieprzem do smaku. Wkładamy ugotowane kuleczki . Lekko mieszamy .





1 komentarz: