niedziela, 16 listopada 2014

Sernik na zimno na kokosowym spodzie . Słodziny stevią

Sernik na zimno taki jak lubimy ale w wersji light . Zamiast śmietany 30 % użyłam mleka 0,5 procent . Spód zrobiony z dodatkiem mąki kokosowej .  Smakuje bosko i ma mniej kalorii .

Mąką kokosową użyłam z sklepu  http://www.olvita.pl 

Sernik na zimno na kokosowym spodzie .

składniki
1 kg ser twaróg mielony z wiaderka
1 szklanka mleko 0,5 %
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka Stevia
ciasto
5 jajek
3/4 szklanki maki pszennej
2 łyżki maki kokosowej
1 szklanka  cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 galaretki truskawkowe

Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę dodajemy szklankę cukru - dalej ubijamy aż cukier rozpuści się.
Dodajemy rozmieszany z łyżką wody żółtka. Miksujemy jeszcze chwilę.  Dodajemy mąki i proszek mieszamy łyżką . Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach.

Ser miksujemy z stevią . Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę . Wlewamy do sera i miksujemy . W tortownicy układamy biszkopt wlewamy na  niego ser. Odstawiamy do lodówki na ok 20 min. Rozrabiamy galaretkę w mniejszej ilości wody . Przestudzoną wlewamy na ser. Odstawiamy do lodówki.











2 komentarze:

  1. na pewno wszyscy się nim zajadali!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie :) Cudne kolory :)

    OdpowiedzUsuń